//
Nyíregyházi TV

Kezdőlap
Műsorok
TV Műsor
Videótár
Kapcsolat
Rólunk

VIDOR Fesztivál 2023 - összefoglaló (12+)

Naponta

20.30


Elsősorban koncertfelvételek, színházi előadások, fesztiválok eseményeiről készített összefoglalók, szalagavatók alkotják a műsor gerincét. A nézők láthatnak közvetítéseket is a nagyrendezvényekről, többek között a VIDOR Fesztiválról, a Nemzetközi Néptáncfesztiválról, a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválról. A Kult-óra televíziós megjelenést biztosít Nyíregyháza kiemelkedő művészeti csoportjainak, a Primavera, a RE-flex, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola és a Szabolcsi Koncertfúvós Zenekar, valamint a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar tagjainak is. Emellett a Filharmónia koncertsorozatában fellépő világhírű előadóművészek, zenekarok koncertjei is adásba kerülnek. 

 

 


 

 

A december 31-ei műsor tartalmából:

 

VIDOR összefoglaló 2023

 

 

Bár későn indulhatott a szervezés, és megéltünk esőnapos szabadtéri előadást is, mégis teljes, sikeres és színvonalas volt a 22. VIDOR Fesztivál. Valamiféle nosztalgia, számadás a következő mintegy másfél óra. Emlékek az élménydús forró napokból. Díjazottak, sztárok, művészemberek a Nyíregyházi Televízió kamerája előtt. Kellemes időtöltést kívánunk!

Nem mellesleg ezekben a hetekben adja át saját színházaikban a kitüntető VIDOR díjakat a szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

 

 

A hazai színházak a vígjátéktermés legjavát hozták el a nyíregyházi seregszemlére, a közönség a versenyprogram szinte valamennyi produkcióját teltházzal fogadta. A Móricz Zsigmond Színház játszóhelyein, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, a Timpex Arénában, és egyéb helyszíneken 154 színész szereplésével bemutatott 26 előadáson több, mint 11 000 néző tapsolhatott. A város főterén naponta többezren énekeltek együtt a koncertek fellépőivel. A 9. nap éjszakáján aztán megszületett a színházi versenyprogram zsűrijének döntése, elnöke Hegedűs D. Géza volt.

Nyissuk az összefoglaló adást rögtön a Kossuth – és Jászai-díjas színművésszel, rendezővel, aki köztudottan szabolcsi származású, Ibrány szülötte!

 

 

 

A legjobb nagyszínpadi előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház, A mininiszter félrelép című darabja nyerte.

 

A legjobb kamaraszínpadi előadás a Leenane szépe lett. Emlékezhetnek még Göttinger Pál nyíregyházi rendezésére, melynek anya – lánya szerepét Pregitzer Fruzsina és Kuthy Patrícia játszotta. A Nézőművészeti Kft  darabjának anyaszerepét  Mucsi Zoltánra osztotta a rendező, Kovács Lehel.

 

Két interjú között civil beszélgetésben mosolyogtatta meg azzal a körülötte lévőket Mucsi Zoltán, hogy a Leenane-nel megnyeri a legjobb női, majd a két  nappal később játszott Fösvény Harpagonjáért a legjobb férfi alakítás díját. Majdnem így lett, hiszen a szolnoki előadás elnyerte a legjobb rendezés és a legjobb díszlet címet. A zenés produkciók sorát a nyitónapon fellépő Paulina indítja összeállításunkban.

 

A folytatásban Kern András, Szabó Balázs és Szabó Kimmel Tamás, a Republic, Sajgál Erika, Nógrádi Gergely, Thuróczy Szabolcs, Lengyel Tamás, a Biebers és Molnár Piroska szerepel a 2023 – as VIDOR összefoglaló adásában. Mindenek előtt Nagy Sándor, kinek egyszemélyes játékát, a Játékszín Teltház előadását, a legjobb szólókomédiáért díjjal jutalmazta a zsűri.

 

A legjobb női alakítás díját Hernádi Judit nyerte az Orlai Produkciós Iroda Kalamazoo darabjával. A legjobb férfi színész Kern András lett, a Vígszínház Az apa című darabjával.

 

A 22. VIDOR Fesztiválon a legjobb női epizódszereplő Kerekes Éva lett, a Mezítláb a parkban darabbal, a legjobb férfi epizódszereplő pedig Friedenthal Zoltán. A TÁP Színház Szarvasnak gyermeke című előadásáról művésztársa, Szabó Kimmel Tamás beszélt.

 

A Kossuth téri nagyszínpadon 2022-ben is sztárok szerepeltek. Többek között a Republic.

 

A VIDOR Fesztivál különdíját a Loft előadásnak ítélte a zsűri.  Léna, Emma, Kata és a rendező, Éva ült a Nyíregyházi Televízió mikrofonja előtt.

 

Nemcsak a színésznőknek vannak nyíregyházi élményeik, a VIDOR programjában szereplő művészek között többen is szép emlékeket őriznek városunkról, és frissek után vágynak.

 

Meg se kínáltak. Ez a címe a kocsmaária műfajjal jnelölt Bödőcs Tibor

műnek, melyet a nyíregyházi származású művész, Thúróczy Szabolcs adott elő a zárónapon, a Krúdy Kamarában.

 

Csodás nagymama szerepek sorjáznak Molnár Piroska pályáján a közeli esztendőkben. A Jaj, nagyiban is támogató, kényeztető nagymama. Az Orlai Produkciós Iroda  darabjában a két generáció gondolkodásmódja érik szívmelengető egységgé. Ezért, és a további megszámlálhatatlan zseniális alakításért  ítélte a zsűri a kiváló és érdemes művésznek, Molnár Piroskának a Hippolyt, Életműdíjat. 

 

 

 Vetítések: szilveszter 20.30, ismétlés következő nap 9.00

 

 

 

 

 

Nyíregyháza.hu


© 2015. Város-Kép Nonprofit Kft. - Minden jog fenntartva!