//
Nyíregyházi TV

Kezdőlap
Műsorok
TV Műsor
Videótár
Kapcsolat
Rólunk

Közgyűlés után

havonta

Közgyűlés után: A döntések műsora.


A Közgyűlés után a Nyíregyháza Megyei Jogú Város képviselő-testületi ülései kapcsán készülő visszatekintő műsor. Félórás adásunkban felszínre kerülnek az aktuális döntések, határozatok, napirendek, részben a véleményeken keresztül.

 

 

 

A december 1-jei ülés tartalmából:

 

 Megtartotta 2022. évi utolsó közgyűlését Nyíregyháza MJV Képviselő-testülete

 

Megtartotta 2022. évi utolsó közgyűlését Nyíregyháza MJV Képviselő-testülete, melyen elfogadtak számos napirendi pontot. Döntöttek többek között a Nyíregyháza város helyi közösségi közlekedés tarifarendszerének megújításáról szóló előterjesztésről, elfogadták a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának 2022. évben végzett tevékenységéről szóló beszámolóját, az önkormányzat által alapított kitüntetésekről és azok adományozásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítását, valamint a közvilágítás veszélyhelyzet ideje alatti helyi működési rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról szóló előterjesztést is.

 Karácsonyi műsorral kezdődött az év utolsó közgyűlése december elsején, majd sor került az Együtt Egymásért „Burger István-díj” átadására, amelyet Csományné Pados Andrea Enikő kapott, a Támogatószolgálat és telephelyvezetőként végzett kimagasló munkájáért.

A közgyűlés napirendi pontjaival kapcsolatos módosításokra tett javaslatok elfogadásával kezdődött meg a közös munka, melyet követően a napirend szerinti munka a két közgyűlés között történteket bemutató kisfilm megtekintésével folytatódott. Ezt dr. Kovács Ferenc polgármester szóban is kiegészítette.

 

Buszközlekedés, menetrend, tarifa

A folytatásban Nyíregyháza város közigazgatási határán belül az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás közszolgáltatási szerződésének 2021. évi teljesítéséről és Nyíregyháza város helyi közösségi közlekedés tarifarendszerének megújításáról szavaztak a képviselők, melyet egyhangúlag támogatott a testület. Lengyel Máté, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője az előterjesztésben résztvevők munkáját méltatta felszólalásában.

 A képviselő hozzátette, remélhetőleg egyre többen térnek majd át a közösségi közlekedésre az autózás helyett. Babosi György ellenzéki képviselő hozzászólásában szintén elismerését fejezte ki a változásokkal kapcsolatban, és külön felhívta a figyelmet a gyermekét kísérő szülő részére váltható jegy elérhetőségére. Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője egyenesen előremutatónak és innovatívnak nevezte a közösségi közlekedésben az elmúlt években véghezvitt változásokat, melyet a közlekedési rendszer megújításában résztvevőknek külön meg is köszönt.

 Idősügyi Tanács beszámolója

A folytatásban a közgyűlés elfogadta többek között a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának 2022. évben végzett tevékenységéről szóló beszámolóját, melyet Halkóné dr. Rudolf Éva, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője méltatott.

Változás az önkormányzati kitüntetések rendjéről

A közgyűlés döntött az önkormányzat által alapított kitüntetésekről és azok adományozásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról, melyek költsége jelenleg éves szinten járulékokkal együtt számolva megközelíti az országosan is kiemelkedőnek számító 45 millió forintot. Éppen ezért a kitüntetésekkel járó pénzjutalmak összegének, valamint az odaítélendő személyek számának csökkentésére tett javaslatot az előterjesztés.

A napirendi ponttal kapcsolatban dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, a rendelet nagyon sok olyan területet érint, amelyek nem az önkormányzaton belül működnek, de a városban jelentős szerepet töltenek be.

 Pályázatok, bölcsődefejlesztés

A képviselők megtárgyalták az előterjesztést Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának elbírálás alatt lévő, megvalósítás alatt álló és lezárás alatt lévő pályázatairól is. A témával kapcsolatban Babosi György képviselő tett fel kérdést.

 Jászai Menyhért alpolgármester válaszában ismertette: egy látszólagos ellentmondásról van szó, az energiaár-emelkedésre tett intézkedések miatt átmenetileg bezárt nyíregyházi bölcsőde akkut problémára nyújtottak megoldást. Az, hogy a város újabb bölcsődét épít, így növelve a kapacitást, annak van egy komoly oka és stratégiai célja, amely nem keverendő össze a jelen gazdasági helyzettel. Ez pedig nem más, mint egy 2002-es európai irányelv, amely a gyermekek elhelyezésére tesz iránymutatást.

 A férőhelyek bővítésével arra készül a városvezetés, hogy ezt az irányelvet követve, emelkedő számban veszik majd igénybe a bölcsődei szolgáltatásokat a közeljövőben – tette hozzá az alpolgármester. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő 5 évben várhatóan fel lesznek töltve ezek a férőhelyek, figyelemmel a Nyíregyházán folyamatban lévő munkahelyteremtő beruházások bővülő számával.

 Változás a közvilágítás működési rendjében

A folytatásban a képviselő-testület megvitatta az előterjesztést a közvilágítás veszélyhelyzet ideje alatti helyi működési rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról. A napirendi ponttal kapcsolatban Lengyel Máté képviselő kérdést tett fel Podlovics Roland alpolgármesternek címezve.

 A képviselő ismertette, hogy amíg 2022-ben 517 millió forint a közvilágítás költsége, az 2023-ban mintegy 1 milliárd 451 millió forint lenne, a költségcsökkentést célzó beavatkozások nélkül. Válaszában Podlovics Roland alpolgármester ismertette a tervezett költségcsökkentő módosításokat.

 További napirendi pontok

 A folytatásban a közgyűlés elfogadta az előterjesztést többek között a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel kötött 2022. évi Éves Közszolgáltatási Szerződés módosításának jóváhagyásáról, az állami vagyonba tartozó ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Város Településszerkezeti tervének jóváhagyásáról. Ezek mellett döntöttek még a 2023. évi Sport célfeladatok meghatározásáról, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata fizetési számlavezetőjének megválasztásáról és a hozzá kapcsolódó folyószámlahitel szerződés megkötéséről, valamint a város 2023. évi gazdálkodásának átmeneti szabályozásáról szóló rendelet megalkotásáról is. 

  

       

Vetítések: csütörtök 18.30, péntek 07.00

 

Nyíregyháza.hu


© 2015. Város-Kép Nonprofit Kft. - Minden jog fenntartva!